Onlinetjänsten Webstresser är inte som vilken onlinetjänst som helst. Där kan, eller rättare sagt kunde, du köpa ddos-attacker för så lite som tre dollar; en lite mer maffig attack kostar 10 dollar. Webstresser hade 151 00 användare innan polismyndigheterna i Nederländerna, Tyskland och USA, i en koordinerad aktion vid namn Operation Power Off, tog ned tjänsten, beslagtog servrarna och arresterade administratörerna, skriver Bleeping Computer.

Nu tänker myndigheterna jaga användarna. Budskapet är tydligt: "Vi är fast beslutna att hitta er och ta fast er”. Många användare av denna typ av tjänster tror att de gömt sig bakom anonyma användarnamn och kryptovalutor, men enligt myndigheterna är det lite si och så med den saken.

Brittiska NCA har redan riktat sina aktiviteter mot flera webstresser-användare; de har sedan i november förra året genomfört åtta tillslag och beslagtagit 60 datorer, plattor och mobiler. NCA säger i ett uttalande att ytterligare 400 användare kan vänta sig påhälsning kommande tid.

webstresser
Foto: Bleeping ComputerPå Webstresser kunde du köpa en ddos-attack för så lite som tre dollar.

Europol säger i sin tur i ett uttalande att det är fler än endast användare av Webstresser som eftersöks. Det pågår en generell trend att ta ned ddos-uthyrningsföretag och att komma åt deras användare. Minst 20 länder, de flesta inom Europa, deltar i detta arbete.

Känslan av anonymitet och de låga priserna för attackerna får ofta "unga it-entusiaster” att köpa attacker, ofta i tron att denna typ av brott inte ses som allvarliga av myndigheterna. Men ungdomarna kan råka riktigt illa ut eftersom det är ett allvarligt brott som kan leda till fängelse.

Enligt en rapport från Kaspersky Labs är attackerna ofta mycket kostsamma för offren; ett mindre företag kan tvingas betala uppåt en miljon kronor för att städa upp efter en attack, och för större företag handlar det om 20 miljoner kronor i snitt per attack.

Läs också:
Så mycket tjänar kriminella på kryptokapningar
Ddos-attacker är ute – nu styr hackarna om sina botnät mot kryptokapning