Microsoft har meddelat att de slutar supporta ett antal produkter den närmaste tiden. Mest påverkan ute hos företagen får kanske beslutet att sluta supporta det populära operativsystemet Windows 7 i januari nästa år. 

Även Windows Mobile 10 ska sluta stödjas.

Microsoft kommer från januari 2020 inte längre förse IE 10 med säkerhetsuppdateringar. I stället kommer Internet Explorer 11 ersätta på system som kör Windows Server 2012. Det skriver amerikanska Computerworld.

”Med start under våren 2019 så kan kommersiella kunder som kör Windows 2012 eller Windows Embedded 8 Standard börja använda IE11 i sina testmiljöer eller pilotprojekt”, skriver Suchithra Gopinath, programansvarig på Microsoft i en bloggpost.

”Ni har till januari 2020 på er att färdigställa övergången från IE10 till IE11. Efter det kommer vi inte att släppa några säkerhets- eller icke-säkerhetsuppdateringar, kostnadsfria eller betalda supportalternativ för IE10”.

Egentligen var det meningen att IE10 skulle motta säkerhetsuppdateringar till den 10 oktober 2023, vilket är det datum då det sagts att Windows Server 2012 ska dras tillbaka. Den supporten utlovades efter att Microsoft tvingade konsumenter att uppgradera till den senaste versionen av IE för sina operativsystem, vilket innebar att de flesta antingen fick gå över till IE11 eller migrera till en annan webbläsare, skriver Computerworld.

Det enda inte inbäddade operativsystemet som fortfarande kan köra IE10 medan det fortfarande mottar uppdateringar var Windows Server 2012. Microsoft motiverar det här med att användarna får en snabbare och säkrare webbläsarupplevelse, men att det också innebär att antalet Internet Explorer-versioner som företagen måste stödja i sin miljö blir färre.

Läs mer: 
Därför vägrar användarna överge Windows 7: ”ett mycket bättre operativsystem”