Det kanadensiska digitala växlingskontoret för kryptovalutor, QuadrigaCX, hade lärt sig av andras misstag, och hade strikta säkerhetspolicys. Det innebar till exempel att inga data fick lagras på medier som kunde nås över internet. Ägaren Gerry Cotten hade allt på ”cold storage”, alltså lagringsmedier som inte gick att nå över nätverk, och med stenhård kryptering. Så långt allt gott, men Gerry Cotten var också den ende som kände till lösenordet, skriver Ars Technica.

Cotten gick plötsligt bort i december förra året i Crohns sjukdom, vid bara 30 års ålder, och tog med sig hemligheterna i graven; detta enligt änkan Jennifer Robertson som lämnat in en förklaring under ed till en domstol i British Columbia i torsdags. Robertson har enligt denna förklaring vidtagit alla till buds stående medel för att få fram lösenordet och därmed kunna låsa upp kundernas tillgångar, som uppgår till 180 miljoner kanadensiska dollar, eller knappt 1,2 miljarder kronor.

Robertson har letat efter lappar med lösenord som maken kunde ha skrivit ned, och hon har även anlitat flera olika säkerhetsexperter för att försöka knäcka kryptot, men förgäves. En av experterna har profilerat Cotten i ett försök att på ”sociala vägar” lista ut lösenordet, men Cotten använde, helt korrekt förstås, ett mycket starkt lösenord.

Cottens e-post och annan kommunikation har öppnats för att hitta ett lösenord, men Cotten var förstås noga med att inte skicka lösenord över öppna nätverk. Cottens krypterade mejl har inte heller den kunnat knäckas. Även en usb-sticka har lämnats in till experter, men icke.

Om inget radikalt händer kommer tillgångarna för 115 000 kunder att frysa inne. QuadrigaCX sajt har tagits ned efter att kunder fortsatt att sätta in pengar efter Cottens bortgång i december. Cotten gjorde allt rätt, men borde ha lagt en lapp med lösenordet i ett bankfack.

Läs också:
Brittisk bank valutahandlade i blockkedjan för 2 000 miljarder
EU:s bankmyndighet efterlyser enhetlig reglering av kryptovalutor