Filhanteraren (File Manager) var den första grafiska filhanteraren för Windows och presenterades till Windows 3.0 1990. Den ersattes senare av File Explorer till Windows 95. Filhanteraren blev enormt populär, delvis för att så många använde Windows, men även för att den var ett rejält steg framåt från den textkommando-baserade filhanteringen i DOS. Filhanteraren fortsatte att fungera parallellt med File Explorer i flera år, och hade en trogen skara användare, skriver Bleeping Computer.

Sen Microsoft släppt källkoden för Filhanteraren fri har koden underhållits av företaget, och andra, frivilliga, på Github. Utvecklarna har till och med lagt till flera funktioner, vilket gör att Filhanteraren inte är så pjåkig idag heller. Till skillnad från filhanteraren i Windows 10 har den till exempel dubbla rutor vilket gör att användaren har tillgång till både kataloger och filer i samma fönster. De nya funktionerna inkluderar dra-och-släpp, stöd för tangentkombinationer och olika anpassningar till Windows 10.

Filhanteraren för Windows 10 finns nu att ladda ned från Microsoft Store. Enligt Microsoft kan applikationen installeras på alla Windows 10-versioner och -varianter inklusive Hololens och Surface Hub, så länge de kör Creators Update eller nyare.

Läs också:
Här är nästa program som Microsoft skrotar – tre år tidigare än väntat
Här är de 11 bästa virusskydden för Windows 10 på företaget