Redan förra veckan klagade Windowsanvändare på sociala medier att de inte inte kunde leta efter uppdateringar på Windows Update. Användarna möttes av ett felmeddelande om att det inte gick att koppla upp sig mot tjänsten, och att användaren bör kontrollera sina nätverksinställningar prova senare. Microsoft svarade med att de vidtagit åtgärder och fixat problemet. Men många användare har fortfarande problem, skriver Bleeping Computer.

Förra veckans problem visade sig avhjälpas genom att ändra inställningarna för dns. Genom att ändra ip-adresserna för de förvalda dns-servrarna till någon av de större dns-tjänsterna som Googles 8.8.8.8 eller Cloudflares 1.1.1.1 gick det att komma runt problemet. Detta fick många att tro att felet låg hos användarnas lokala internetoperatörer, men samma lösning fungerade på olika kontinenter, Storbritannien, USA och Japan, bland annat, så det kunde ju knappast vara där problemet låg.

Istället började spekulationerna handla om att Microsoft tryckt ut en felaktig dns-post och att denna fastnat i många operatörers dns-servrar med för lång cache-tid (TTL).

Sedan förra veckan har Microsoft uppdaterat en supportartikel där de skriver att ”vi är medvetna om problemet på tjänstesidan där vissa kunder fortfarande inte kan koppla upp sig mot eller ladda ned uppdateringar från Windows Update. Vi jobbar aktivt med att se över problemet, och ber om ert tålamod”.

Den rekommenderade fixen är fortfarande att byta dns-servrar mot 8.8.8.8 eller 1.1.1.1 som Microsoft skrev i sin första supportartikel, men det mystiska är att för vissa användare fungerar detta inte med nätverksanslutning via kabel, men väl via wifi. För andra fungerar det inte alls.

Just nu har Microsoft ingen lösning i sikte, men TechWorld följer utvecklingen. Om Microsofts dns-problem hänger ihop med den stora globala uppdateringen av dns-systemet som skedde i förra veckan, DNS Flag Day som TechWorld skrev om i fredags, står skrivet i stjärnorna, men helt omöjligt är det inte.

Läs också:
I dag uppgraderas dns-systemet för att stoppa ddos-attacker – ”alla behöver vara på alerten”
8.8.8.8 – Nu börjar Google med DNS över TLS