It-säkerhetsföretaget Check Point har gått igenom olika rdp-klienter, inklusive Microsofts egen inbyggda klient, och funnit totalt 25 sårbarheter, varav 16 som de betraktar som allvarliga. Normalt lägger säkerhetsforskare möda på att säkra upp rdp-servern, den tjänst på både Windows-servrar och dito klienter som gör att andra användare kan ta del av datorernas skrivbordsmiljö, vilket populärt vid distansarbete eller support, eller för att administrera virtuella servrar.

Rdp-servern är en sedan gammalt känd säkerhetsrisk, även om det blivit bättre med senare versioner av Windows. Techworld skrev nyligen om att tusentals servrar exponerar rdp-protokollet mot internet bara i Sverige. Det Check Points analys nu visar är att även rdp-klienter dras med sårbarheter som medför risken att en infekterad rdp-server kan till exempel sprida skadlig kod till klienterna. Forskarna kallar detta för en omvänd rdp-attack, skriver Bleeping Computer.

Forskarna på Check Point har fokuserat på att hitta sårbarheter i öppen källkods-klienterna FreeRDP, dess förgrening Rdesktop och Microsofts egen rdp-implementation som numer heter Remote Desktop Connection, RDC. Alla sårbarheter utom en återfinns i de öppna alternativen, som ofta används på andra klient-operativsystem än Windows.

Den enda sårbarhet som återfanns i RDC kan medföra att en server kan överföra filer till klienterna genom att utnyttja den gemensamma klipp-och-klistra-bufferten som gör att en användare kan klippa ut en fil på en dator och klistra in den på en annan dator. Sårbarheten gör att denna manöver kan göras i det fördolda. Denna finess går dock att stänga av.

En kuriositet i sammanhanget är att då Check Point påpekade sårbarheten för Microsoft, så tog inte Microsoft den på tillräckligt stort allvar för att tilldela den en CVE-kod (Common Vulnerabilities and Exposures).

En detaljerad redogörelse för sårbarheterna och samtliga CVE-koder finns här.

Läs också:
Tusentals svenska företag öppna för gisslanattacker
Ny värsting bland gisslanprogram attackerar företag med känd sårbarhet