Prestanda har alltid varit viktigt för Google, och när webbläsaren Chrome lanserades blev den snabbt känd för sin slimmade profil när den kom ut. Men Google kämpar i motvind mot webbutvecklarna. Dagens webbsidor är mycket mer komplexa och bandbreddskrävande än när Chrome såg dagens ljus. Å ena sidan får vi mer bandbredd, och webbläsarna blir snabbare, men å andra sidan sväller kodmängderna hela tiden.

Nu har ingenjörerna på Google jobbat på en inofficiell racingversion av Chrome, som de kallar ”Never Slow Mode”. Chrome-versionen, som inte finns att ladda ned och provköra för utomstående, omnämns på Googles egen utvecklingsplats Chrome Gerrit, och upptäcktes av Chrome Story.

Exakt hur designen och den logiska grunden för Never Slow Mode ser ut är inte offentliggjort, men utifrån tolkningar av versionsloggarna på Chrome Gerrit har Chrome Story lagt ihop två och två. Fram träder en bild där webbläsarens huvudprocess aldrig ska få för mycket att göra eller aldrig bli uppehållen, vilket förstås gör upplevelsen snabbare. Men det kommer till priset av att bara begränsade mängder data laddas ned från sajterna.

Utöver taket för hur mycket data Never Slow Mode laddar ned, sätter den också en gräns för hur lång tid javascript kan köra och blockerar vissa andra funktioner som sajter använder som försämrar prestanda. Vissa skript stoppas från att använda funktionen document.write(), som ofta används för att dynamiskt skicka html, eventuellt med inbyggd css och javascript, till en webbsida.

Googles utvecklare har även blockerat synkrona XMLHttpRequest för att överföra data till och från servrar, eftersom dessa gör sidorna långsamma då webbläsaren inte kan köra andra skript medan den väntar på att den synkrona förfrågan ska slutföras. Asynkrona XMLHttpRequest tillåts fortfarande, då dessa inte påverkar på samma sätt.

Begränsningarna av exekveringsresurserna nollställs varje gång en användare interagerar med en sida, vilket gör att när användaren skrollar nedåt läser webbläsaren endast in de data och den kod som behövs för det som för tillfället syns på skärmen.

Dessa begränsningar är minst sagt drakoniska och restriktionerna för javascript i synnerhet skulle få de flesta webbsidor att helt enkelt sluta fungera, vilket gör Never Slow Mode till något av ett mysterium. Den skulle aldrig gå att använda till vardagligt surfande. Sidorna skulle snabbt få slut på resurser eller bli beroende av otillåtet javascript. Never Slow Mode är en prototyp, och vad den till slut än ska användas till, om något, så återstår en hel del utvecklingsarbete innan den blir användbar för normalt bruk.

Läs också:
Så vill Google stoppa webbens bondfångare
Avbrott i Googles api-tjänst får din sajt att svara 502