Ryssland ska klara sig utan resten av internet ifall landet utsätts för attacker i samband med ett cyberkrig. Detta beslutades formellt genom en lag som antogs i december förra året. Nu planerar landet, och dess operatörer, ett test under ledning av Roskomnazor, Rysslands motsvarighet till Post- och telestyrelsen, PTS.

Syftet med testet, som planeras gå av stapeln någon gång före den 1 april, är att samla in data och kunskaper om hur landets interna internet, Runet, klarar att kopplas loss från resten av världens nätverk. Testet ska visa Runets oberoende om Ryssland blir bortkopplat av andra stater, till exempel genom en omkonfigurering av dns.

Ryssland har byggt upp en lokal kopia av dns och testat dess funktion som oberoende tjänst två gånger, först 2014 och senast förra året. Under kommande test ska Roskomnazor övervaka och utvärdera om trafiken som utgår från Ryssland också stannar inom landet, skriver ZDNet.

Den nya lagen som ligger till grund för kommande test är en del i Rysslands långsiktiga strategi att kunna vara oberoende om så skulle behövas. Lagen har, enligt uppgift, till fullo accepterats av landets operatörer och är en prioriterad fråga för president Putin. Staten har även skjutit till medel för operatörerna så att de ska kunna konfigurera om och eventuellt komplettera sin infrastruktur.

Läs också:
Trumps Iphone avlyssnas av Kina och Ryssland
USA till cyberattack mot ryska försök att påverka valet