Kretsjätten Nvidia meddelar att de kommer att släppa sin AI-teknik för att skapa porträttbilder under en öppen källkodslicens. Tekniken kallas för StyleGAN och bygger som namnet antyder på ett slags AI som kallas ”generative adversarial networks” (GAN). Inom GAN används två neurala nätverk som tävlar mot varandra i ett slags nollsummespel. Det ena nätverket genererar kandidater, och det andra utvärderar kandidaterna.

De exempelbilder som Nvidia har genererat är rent av skrämmande realistiska. De porträtt du ser i bilderna till denna artikel visar flera exempel. Observera att dessa människor inte finns; det är helt artificiella porträtt.

Nvidia har använt ett dataset från Flickr, det så kallade Flickr-Faces-HQ (FFHQ). Detta dataset innehåller 70 000 porträtt (av verkliga människor) i png-format med upplösningen 1024x1024 pixlar. Men det står användaren fritt att använda egna dataset för att träna modellen och bygga sina ansiktsgeneratorer, skriver Synced på Medium.

För bästa resultat rekommenderar Nvidia, inte helt oväntat, hårdvara med minst åtta grafikprocessorer, även om det fungerar redan med en gpu. Träningstiden varierar då mellan fem veckor med en gpu, och en vecka med åtta gpu:er. I övrigt rekommenderar Nvidia:

  • Både Linux och Windows stöds, men Nvidia rekommenderar Linux.
  • 64-bitars Python 3.6. Anaconda3 med numpy 1.14.3 eller senare.
  • TensorFlow 1.10.0 eller senare.
  • En eller flera toppmodeller av Nvidias gpu:er med minst 11 gigabyte ram, helst DGX-1 med åtta Tesla V100 gpu:er.
  • Nvidias drivrutin 391.35 eller senare, Cuda toolkit 9.0 eller senare, cuDNN 7.3.1 eller senare.

De förtränade modellerna sparas som pickle-filer (.pkl) på Google Drive. Allt användaren behöver finns i projektets behållare på Github.

Läs också:
Så kan AI se till att ditt nätverk klarar topparna
AI-revolution på svenska storföretag – ”väntar man längre förlorar man”