Uppmaningen gäller oavsett om du kör Android OS Nougat (7.0), Oreo (8.0) eller Pie (9.0). En Android-enhet kan hackas bara genom att du tittar på en png-bild, vare sig bilden kommer från webben eller till exempel via ett sms, skriver CSO Online, som refererar till Android Security Bulletin.

Även om buggen i fråga inte gäller alla bilder har Google upptäckt att en felaktig png-fil kan användas för att ta över en mängd olika Android-enheter, i vart fall alla som kör de ovan nämnda versionerna, även den senaste Pie 9.0.

Android Security Bulletin listar sammanlagt 42 sårbarheter denna månad, varav 11 anses kritiska. Den mest kritiska sårbarheten finns i Framework och ”kan göra så att en förövare på distans, med hjälp av en speciellt skapad png-bild, kan köra skadlig kod inom kontexten för en priviligierad process”.

Google har inte rapporterat om någon har lyckats utnyttja sårbarheten, men det återstår att se hur lång tid det kan ta innan någon gör det. Android-användare uppmanas därför att uppdatera sina enheter så fort det kommer säkerhetsuppdateringar.

Läs också:
Så går det till när hackare kör exe-filer på Mac
Nu ska Google säkra också billiga mobiler – med ny krypteringsmetod