Vem minns inte Y2K-buggen? Den skapade en hel bransch, och Cobol var kanske det hetaste programmeringsspråket under hösten 1999. Men det finns många andra så kallade epoch rollovers – alltså när en räknade till slut fyller sitt bit-utrymme med det maximala värdet och rullar över till 0.

Om gps-buggen kommer skapa en ny yrkeskategori låter vi vara osagt, men det är ett faktum att gps-systemets 10-bitars fält för veckonummer närmar sig ättestupan. Räknaren håller maximalt 1024 veckor, vilket betyder att den vänder blad efter knappt 20 år. Senaste detta skedde var 1999, av alla år, och innan dess 1980, skriver The Register.

Buggen gäller dock inte för alla gps-mottagare, utan äldre sådana som inte stödjer ICD-200/IS-GPS-200-specifikationen. I praktiken kan du vara lugn om du skaffat din mottagare efter ungefär 2010 eller senare, förutsatt att den stödjer specifikationerna.

Hur illa kan det gå? Den amerikanska myndigheten Department of Homeland Security skriver att ”gps-enheter med undermåligt implementerade algoritmer för tid-till-utc-konvertering kan ge inkorrekt utc efter överrullningen av veckonummer. Utöver det kan vissa gps-enheter, som räknar fram veckonummer från ett enhetsspecifikt datum snarare än startpunkten för nuvarande GPS Time Epoch, börja ge inkorrekt utc vid ett annat, enhetsspecifikt, datum”.

Eftersom tid är en komponent i positionsberäkningen kan alltså vissa gps-mottagare visa fel position, eller eventuellt sluta fungera helt.

Gps-mottagare är en vanlig implementation för att sätta exakta och korrekta tidsstämplar i till exempel datacenter och nätverk. Den som är osäker bör uppdatera sin gps-utrustning eller kontakta leverantören.

Läs också:
Så kan AI se till att ditt nätverk klarar topparna
17 år efter millennieskiftet: nu får amerikanska myndigheter släppa Y2K-buggen