På 1990-talet och bra bit in på 2000-talet var det fortfarande så att om du behövde köra en kritisk applikation med hundra procent upptid, elasticitet, feltolerans och höga prestanda, men inte ville ha en stordator, så var Unix ditt standardval.

Om du inte körde din databas, affärssystem, bokföring eller liknande på en stordator, så var sannolikheten stor att du använde ett Unix-system från någon av de fyra dominerande leverantörerna: Sun Microsystems, HP, IBM eller SGI. Alla hade sin variant av Unix och sina egna RISC-processorer. Servrar som snurrade på x86-arkitekturen fick som bäst spela andrafiolen som fil- och skrivarservrar och andra uppgifter där det inte behövdes en Riktig Dator.

Idag bygger it-världen på x86 och Linux, med lite windows-servrar här och där. Nästan varenda superdator på topp-500-listan är byggd på x86 och Linux. SGI är borta ur bilden för länge sedan. Sun Microsystems överlevde en tid under Oracles paraply, men Oracle gav till slut upp förra året. HP Enterprise levererar ett fåtal Unix-system varje år, mest som uppgraderingar till existerande kunder med äldre system. Endast IBM står sig gott och levererar nya system och utvecklar sitt operativsystem AIX.

Så hur kommer Unix att dö? För dör gör det. I vart fall om vi tittar på de kommersiella systemen; fria system som FreeBSD lever och står i eftersom det ligger till grund för Apples OS X och Ios.

– Nedgången för Unix är mer en artefakt av obefintlig marknadsföring än att det skulle bero på produkternas frånvaro från marknaden. Ingen marknadsför Unix längre, det är en död term. Unix finns ju fortfarande, men det är knappast det första man tänker på när man bygger strategier för innovation i toppklass. Det finns ingen framtid, och det beror inte på att det är något fel med Unix, men allt som andas innovation går till molnet, säger Joshua Greenbaum, analytiker på Enterprise Applications Consulting.

Daniel Bowers, analytiker på Gartner, säger att marknaden för Unix är oundvikligen på nedgång. "Bara en av 85 nya servrar använder Solaris, HP-UX eller AIX, och alla applikationer som relativt enkelt kan porteras till Linux eller Windows har redan flyttats".

– IBM är fortfarande med i matchen. Men när jag ser att de investerar 34 miljarder dollar i Redhat, ser jag samtidigt inte att de investerar 34 miljarder dollar i AIX.

Det som idag finns kvar av Unix är skräddarsydda lösningar inom områden som bank och finans, och sjukvård. Och anledningen är att den typen av applikationer är dyra och riskabla att portera eller att skriva om. Bowers menar dock att det kommer ta 20 år för Unix att dö ut helt och hållet, men även då kommer det att finnas folk som vill ha Unix.

– Ingen köper en plattform för att köpa en plattform, säger Rob McNelly, senior lösningsarkitekt för AIX på Meridian IT till vår systertidining Network World.

– Kunderna köper en applikation. Så länge applikationen fortsätter få stöd av leverantören, är det värdet av att köra applikationen på AIX svårslaget. Företag analyserar ofta läget, och kommer fram till att både den nuvarande stabiliteten och besväret att migrera gör det meningslöst att flytta från något som är så funktionellt och stöds av leverantören även för överskådlig tid.

När folk tittar på Linux, ser de inga problem med operativsystemet i sig, men däremot hårdvaran, menar Daniel Bowers, analytiker på Gartner. Många Unix-system har något som kallas hård partitionering, som kan liknas vid virtuella maskiner, men med den fundamentala skillnaden att partitioneringen även sker i hårdvara. Hård partitionering har flera fördelar, bland annat att vissa applikations-leverantörer ger rabatterade licenskostnader; Oracle är ett typiskt exempel. Hårda partitioner är unikt för Unix i dagsläget, och något att glömma om man vill köra Linux.

Även om IBM:s AIX i praktiken är det sista Unix-alternativet kvar på marknaden, kommer de två övriga varianterna att hänga i ett tag till, även om de knappast säljer nya system. Oracle, som alltså gav upp Solaris förra året, lovar att ge systemet stöd fram till 2034, och HP Enterprise säger att de kommer stödja HP-UX i åtminstone fem år till, beroende på när systemen levererades. SGI har varit dött och begravet, utan någon support, sedan 2006.

Det som flera analytiker ser som det slutgiltiga slutet för Unix är dels att många kunder inte riktigt vill lita på att systemen kommer att finnas kvar tillräckligt länge, men framför allt att den kompetens som behövs för att driva systemen sakta men säkert håller på att gå i pension, utan att nytt blod tillförs. Det är inte snutet ur näven att administrera en AIX, och få nya förmågor ser någon mening med att investera tid och energi i ett system utan framtid.

Men Unix kanske inte behöver se så dött ut, beroende på hur man ser på saken. Unix kommer nog inte överleva som operativsystem för massiva applikationer i servrar på stora företag, men i konsumentprodukter, ironiskt nog i den andra änden av skalan. BSD:s dna lever vidare i Mac OS X och i alla Iphones, Ipads och andra av Apples produkter. Och det är ju inte illa pinkat för att operativsystem som föddes 1978.

Läs också:
Atlantångaren på rätt kurs igen – molnet och ai lyfter IBM
Så byggde IBM den första kommersiella kvantdatorn