Windows 7 är ett av Microsofts populäraste operativsystem någonsin, vilket gjort att användarna hållit fast vid det, trots att det kommit ut flera nya och modernare system under de senaste åren.

Till och med efter att Microsoft meddelat att de kommer att sluta med gratissupporten till Windows 7 vid nästa årsskifte så håller en stor andel kvar vid det här systemet. Dock verkade något vara på gång i slutet av förra året, då Windows 10 gick om sjuan som det mest använda operativsystemet för pc i världen.

Därför är de senaste siffrorna från analysföretaget som mäter marknadsandelarna för operativsystem, Net Applications, något förvånande. Under februari månad vann nämligen Windows 7 åter marknadsandelar och Windows 10 tappade, om man ser till användandet. Det här väcker frågor över hur det faktiskt går med den flod av migreringar till Windows 10 som väntas under 2019. Det skriver vår amerikanska systersajt Computerworld.

Andelen för Windows 10 föll med 0,6 procentenheter under februari. Det innebär att detta har en marknadsandel på totalt 40,3 procent av alla datorer och 46,1 procent av alla pc som kör Windows.

Windows körs på totalt 87 procent av världens datorer.

Windows 7 ökade samtidigt marknadsandelen med 1,2 procentenheter till 38,4 procent av alla datorer och 43,9 procent av de maskiner som kör Windows.

Det är upp- och nervända världen i den här februarimätningen. Förutom att Windows 10 – som borde öka – faktiskt tappade, och Windows 7 som gick i motsatt riktning, så ökade gamla Windows XP andelen. Det här systemet som väl borde vara dött vid det här laget ökade med 0,6 procentenheter, till 3,3 procent om man ser på alla datorer.

Computerworld som följer de här mätningarna skriver dock att det inte är första gången som enstaka månader bjuder på så här mystiska rörelser (senast för ungefär ett år sedan) men att det brukar återgå till det normala mönstret över tid, det vill säga att Windows 10 ökar och de äldre Windowsversionerna minskar.

Det är dock tydligt att Windows 7 är ett osedvanligt seglivat operativsystem som många användare håller fast vid uppenbarligen in i det sista.

Läs mer: 
Med knappt ett år tills supporten stryps finns Windows 7 på mer än var tredje pc
Därför vägrar användarna överge Windows 7: ”ett mycket bättre operativsystem”