Nätfiskeattackerna ökade med 250 procent förra året enligt Microsofts årliga SIR-rapport (Security Intelligence Report). Microsoft bygger sina analyser på den tämligen unika utsiktspunkt de besitter i och med sina plattformstjänster som Office 365, inklusive Outlook, live.com med flera populära tjänster. Microsofts säkerhetsteam i Redmond analyserade 470 miljarder e-postmeddelanden som skickats eller tagits emot av användare av Office 365, skriver Bleeping Computer.

Enligt Microsoft använder de cyberkriminella delvis nya taktiker genom att inom samma kampanj byta utgångspunkter mellan url:er, domäner och servrar när de skickar e-post och bygger falska webbsidor med inloggningsformulärer.

Microsoft märker även att cyberkriminella allt oftare bygger sina kampanjer med vanliga molnplattformar som grund, inte minst Microsofts plattformar. Detta gör att cyberkriminella får lättare att kamouflera sig. Speciellt intressanta för de cyberkriminella är tjänster för samarbete och dokumentdelning eftersom det är naturligt för offren att uppge inloggningsuppgifter för att komma åt dokument. Dokumenten bär sedan den skadliga koden.

Den andra viktiga trenden enligt Microsofts rapport är att mängden attacker som kryptokapningar, gisslanattacker och förekomsten av skadlig kod går ned med 34 procent. Speciellt blev 2018 året då de cyberkriminella i hög grad övergav de relativt arbetskrävande gisslanattackerna till förmån för de mer lukrativa och lågintensiva kryptokapningarna.

Hela Microsofts rapport finns att ladda ned här.

Läs också:
Nya gisslanprogrammet B0r0nt0K vill ha 700 000 för din Linux-sajt
Färre men hårdare attacker under 2018