I går presenterade Google ett paket av nyheter kring det populära biblioteket för maskininlärning Tensorflow som laddats ned 41 miljoner gånger. Den viktigaste nyheten är att det kommer en ny version – logiskt nog kallad Tensorflow 2.0. Det Google nu presenterat är en alfa-version som enligt Google ska göra biblioteket enklare och mer intuitivt att använda, skriver ZDNet.

Utöver det nya biblioteket presenterade Google även Tensorflow.js version 1.0 för Javascript-folket, TF Federated som är ett tillägg som låter användarna dra nytta av decentraliserade data, och även TF Privacy för träning av algoritmer.

De viktigaste nyheterna i Tensorflow 2.0 är att api-komponenterna integrerar bättre med tf.keras som är det rekommmenderade api:t för de flesta användare. Detta borde hjälpa utvecklare att enklare gå från datainsamling till transformation, modellbygge, träning och till syvende och sist utrullning. Ett tillägg till detta är Tensorflow Datasets som låter utvecklare importera många vanliga, i bemärkelsen flitigt använda, datasets.

Vidare kommer Tensorflow 2.0 att använda så kallad eager execution i grundläget. Eager execution innebär att operationer körs omedelbart utan att bygga grafer. Operationerna returnerar konkreta värden istället för att bygga grafer och och köra senare.

Tensorflow Fererated är ett intressant tillägg, ett ramverk som låter användarna testa maskininlärning och andra beräkningar på decentraliserade data, alltså där data genereras. Annars är det vanligt att modeller för maskininlärning behöver data som är centralt samlat, men det kan ställa till problem om data är känsligt eller kostsamt att sammanställa och centralisera.

Tensorflow Privacy, slutligen, är ett bibliotek under öppen källkod som gör det enklare för utvecklare att träna maskininlärningsmodeller baserat på teorin om differentiell integritet. Det erbjuder en stark matematisk garanti att modellerna för maskininlärning inte lär sig eller kommer ihåg detaljer om specifika personer.

Läs också:
Nvidia släpper öppen kod för hyperrealistiska ansikten
Nu ska alla satsa på AI – men här är 9 problem som måste lösas först