It-jätten Microsoft verkar trötta på brandväggen som koncept för it-säkerhet. Under RSA-konferensen förra veckan uttalade sig Matt Soseman, säkerhetsarkitekt på Microsoft, att brandväggar spelat ut sin roll som första linjens försvar mot cyberhot, skriver Techtarget.

Soseman menar att den it-värld som brandväggarna ursprungligen, för 30 år sedan, utvecklades för har förändrats och brandväggen är inte rätt metod att möta dagens krav på it-säkerhet. Istället vill Soseman och Microsoft slå ett slag för så kallad nolltillitssäkerhet (zero-trust).

Nolltillit tillämpas exempelvis med tvåfaktorsautentisering och automatiserad kontroll av anslutande enheter, såsom att kontrollera om enheten förljer företagets säkerhetspolicys. Soseman menar att brandväggen spelat ut sin roll när vi idag ansluter till företagets resurser och it-system med många olika typer av enheter, från vitt skilda platser och många gånger inte ens passerar företagets infrastruktur när vi använder till exempel molntjänster.

– Ärligt talat tror jag att det kommer att förändra spelplanen – oavsett om lösningen kommer från Microsoft eller någon annan leverantör. Jag tror att detta kan sänka risken för cybersäkerhet och förändra attityden mot it-säkerheten oavsett lösning, sade Matt Soseman.

Läs också:
Hejdå till lösenord på företaget – så funkar Windows Hello for Business
Äntligen! Nu kan du säkra ditt Microsoft-konto med säkerhetsnyckel