Det var i förra veckan som alla system i Jackson County, den del av delstaten Georgia där staden Jefferson är huvudort, drabbades av utpressningsvirus, så kallad ransomware. Enligt säkerhetsexperter ska det ha rört sig om utpressningsviruset Ryuk. Det slog ut allt utom deras sajt och nödsystemet för 911, rapporterar Ubergizmo.

Ransomwareattacker är inte ovanliga men det är inte så ofta det kommer ut om de drabbade betalar – och i så fall hur mycket. Men i det här fallet är det uppenbart att det kan bli dyrt. Enligt myndigheterna i Jackson County betalade man 400 000 dollar, nästan 3,8 miljoner kronor, för att få tillbaka kontrollen över sina system.

Den högst ansvarige tjänstemannen i Jackson County, Kevin Poe, säger att om inte lösesumman betalats så fanns det risk att systemen legat nere i månader och att det blivit ännu dyrare.

Under perioden som systemen var utslagna gjordes allt arbete manuellt berättade sheriff Janis Mangum för medierna.

– Vi gör våra bokningar som vi gjorde innan det fanns datorer. Vi arbetar med papper när det gäller rapporter och gripanden. Vi har fortsatt fungera. Det är bara svårare.

Efter attacken anlitade Jackson County en säkerhetskonsult och informerade FBI. Det var konsulten som förhandlade fram vilken summa som skulle betalas till hackarna. När den var betalad fick de lokala myndigheterna en dekrypteringsnyckel så att de kunde låsa upp sina system.

Läs också: Nya hotet mot din dator – så skyddar du dig mot ransomware