Enligt ett supportdokument från Microsoft är det tänkt att kommande versioner av Windows 10 ska avinstallera Windows-uppdateringar, installerade via Windows Update, om uppdateringen orsakar fel vid uppstart av operativsystemet, skriver Bleeping Computer.

Uppdateringarna kommer att tas bort när Windows upptäcker att den har återhämtat sig från ett uppstartsfel och efter att alla andra "automatiska återhämtningsförsök har misslyckats”, skriver Microsoft i supportdokumentet. Utöver detta kommer det dröja 30 dagar innan Windows försöker att installera samma uppdatering igen, om inte användaren gör detta manuellt.

Microsoft skriver att "för att säkerställa att enheten startar och fungerar som tänkt, kommer Windows att förhindra att problematiska uppdateringar installeras igen inom 30 dagar. Detta ger Microsoft och våra partners möjligheten att undersöka felet och åtgärda problemet. Efter 30 dagar kommer Windows att försöka att installera uppdateringen igen”.

Användare som ändå vill installera uppdateringarna för att de inte tror att det är just uppdateringarna som är orsaken till problemen kan göra det genom att ladda ned uppdateringarna från Windows Update Catalog på det sätt som beskrivs i detta supportdokument.

Windowsanvändare som har mottagit varningar från systemet att en drivrutin-uppdatering tagits bort kan också lägga tillbaka den genom Device Manager (Enhetshanteraren), vilket förklaras i detta supportdokument. Men Microsoft poängterar att Windows kommer avinstallera uppdateringen igen om den manuella eller automatiska installationen fortfarande orsakar att systemet inte kan starta upp normalt.

Läs också:
Så hittar du alla sårbarheter i din installation av Windows – och fixar dem
Microsoft släpper snabbare fix mot Spectre-buggen – ute idag