Som vanligt må vän av ordning spekulera i om denna utläckta version av Microsofts kommande version av Edge verkligen är en äkta läcka eller ett smart pr-trick. Oavsett vilket finns nu en, vad det verkar som, sen version av kommande chromium-baserade webbläsaren Edge ute i det fria, skriver Bleeping Computer.

Den som idag använder Chrome kommer att känna igen sig på alla sätt och vis, plus att Microsoft dels bytt ut vissa delar, dels lagt till nya funktioner. Att Microsoft skulle byta ut vissa delar är det ingen som är förvånad över; de vill givetvis att användarna ska använda Microsofts tjänster och inte Googles.

Det har redan tidigare läckt ut små bitar av den kommande versionen av Edge, men denna gång rör det sig alltså om en fullt användbar webbläsare. Rapporterna från dem som testat den nya versionen pekar på att kommande Edge har alla chanser att slå in en buckla i chromet.

Den läckta versionen av Edge bygger på Chromium 75 och har det interna versionsnumret 75.0.107.0, som är något äldre än den den senaste canary-versionen av Chromium (75.0.3744.0). De som testat den nya versionen menar att Edge uppför sig riktigt bra och känns verkligen klar att släppas på riktigt.

Microsoft har ändrat i webbläsarens layout för att den ska kännas mer som en microsoft-produkt, exempelvis har sidan för inställningar den välkända vänsternavigeringen från Windows 10. Microsoft har också lagt till egna tjänster, till exempel har man bytt ut Googles Safe Browsing mot sin egen SmartScreen.

En av de viktigaste egenskaperna med kommande Edge är att den stödjer tillägg både från Microsofts Extension Store och Googles Web Store. Även om Googles tillägg flaggas som "overifierade”, med viss rätt skulle vissa säga, så ger det användaren en oöverträffat utbud av tillägg som kan installeras direkt efter installationen av webbläsaren.

Utöver de egenskaper som per automatik följer med Chromium 75 har MIcrosoft lagt till sina egna experimentella flaggor under edge://flags. De nya flagorna i Edge 75 rör specifika tekniker från Microsoft som Fluent, PlayReady DRM, Edge Reading View.

Läs också:
Google: Uppgradera till Windows 10 annars hjälper inte vår fix för Chrome
Läcka inom Microsoft: Kommande Edge använder Chrome-tillägg