Windows 10 kommande version 1903 inför en ”innovation” som lär glädja en och annan som svär över att Filhanteraren och skrivbordet delar systemprocess. Microsoft har nu sett till att när en användare öppnar en ny katalog i Filhanteraren så kommer den i grundläget att öppnas i en egen process. Detta kan slås av i inställningarna, skriver Bleeping Computer.

Det fina med denna funktion är förstås att om en katalog hänger sig så kommer inte andra kataloger, och framför allt inte skrivbordet att hänga sig också. Detta har länge varit ett irriterande problem då öppna fönster i Filhanteraren och till och med skrivbordet har startat om apparna i aktivitetsfältet hamnat i oordning.

Tidigare har inte denna funktion varit påslagen i grundläget, med all sannolikhet på grund av att detta läge kräver mer systemresurser, men Microsoft har nu kommit till insikten att grundkraven på hårdvaran för att kunna köra Windows 10 är så höga att de flesta datorer kan använda funktionen utan att lagga.

I processhanteraren dyker Filhanteraren upp som en egen process som tidigare, men där syns också processerna för alla öppna fönster under huvudprocessen. Om användaren väljer att starta om huvudprocessen kommer alla fönster i Filhanteraren att startas om, men inte skrivbordet. Om en underprocess startas om, startas bara den underprocessen om.

Läs också:
Snart uppdateras Windows 10 – här är åtta nyheter för företagen
Först nu är Windows-uppdateringen från i höstas klar att rullas ut