Microsofts kommande uppdatering av Windows 10 (1903), som är planerad att släppas till allmänheten i slutet på maj, kommer att bjuda på en uppdaterad version av Windows Update – den funktion i operativsystemet som ser till att systemet är uppdaterat med de senaste funktionerna och patcharna, skriver Bleeping Computer.

Med början nästa vecka kommer användare inom Release Preview Ring i Windows Insider Program att få tillgång till den nya versionen av Update. Tanken med de nya funktionerna är att ge användarna mer information om uppdateringarna, men framför allt mer kontroll över hur de hanteras och installeras. Detta kommer att gälla både funktionsuppdateringar och säkerhetsuppdateringar. Kort sagt ska ”upplevelsen av WIndows Update bli bättre med nya funktioner för klarhet och kontroll” säger Microsofts Windowschef Mike Fortin.

De nya funktionerna i Windows Update kommer att ge användarna kontroll över när uppdateringarna sker så att de inte sker oväntat och att det mycket tydligt vilka uppdateringar som valts ut. Den första av de nya funktionerna kommer vara en ”ladda ned och installera nu”-funktion. Denna ska göra så att användarna omedelbart ska kunna starta en uppdateringsprocess av specifika uppdateringar. Användare ska också kunna kontrollera om det finns nya funktionsuppdateringar.

Microsoft kommer också att låta användarna pausa de månatliga funktionsuppdateringarna upp till 35 dagar. Denna funktioner gör att användarna kan pausa en uppdateringen upp till sju dagar upp till fem gånger. Men användarna kommer att behöva installera uppdateringen i fråga efter 35 dagar som de vill kunna använda pausa-funktionen igen.

En annan ny funktion är en bättre ”aktiva timmar”-funktion, som ser till att uppdateringar inte sker under tider på dygnet då användaren är som mest aktiv. Den nya versionen blir en "intelligent aktiva timmar” som ska lära sig av användarens beteendemönster när det är mest lämpligt att installera uppdateringar. Användaren kan förstås fortfarande manuellt styra detta.

Microsoft introducerar även en funktion i Windows Update som med hjälp av maskininlärning ska förbättra kvalitén i uppdateringsupplevelsen. Systemet ska bland annat bli snabbare på att upptäcka allvarliga sårbarheter och lära sig att ”differentiera enheter som kommer få en god uppdateringsupplevelse”.

Läs också:
Först nu är Windows-uppdateringen från i höstas klar att rullas ut
Snart uppdateras Windows 10 – här är åtta nyheter för företagen