Är det någon vits att att uppdatera Windows 10 till den uppdatering som var planerad att släppas i september förra året, inte minst med tanke på att det snart kommer en ny uppdatering med beteckningen 1903? I ljuset av hur Microsoft har hanterat 1809 sedan den nu faktiskt släppts ut på riktigt, ser det ut som att inte ens de tycker att det är någon större idé.

Beteckningen för den kommande funktionsuppdateringen är Windows 10 1903, och som ”03” antyder skulle den ha släppts under mars, men som det ser ut kommer den att släppas sent i maj. Om det beror på strulet med 1809 ska vi låta vara osagt, men det är ju uppenbart att Microsoft är ur fas med sina egna versionsbeteckningar.

Uppdateringarna av 1809 sjunker

Det litauiska analysföretaget Adduplex, vars mätteknik finns inbäddad i tusentals appar på Windows Store, presenterar data som tyder på att Microsoft helt enkelt gett upp hoppet om 1809, som efter flera buggar drogs tillbaka och egentligen inte släpptes fullt ut förrän häromveckan, alltså ett halvår försenat. Microsoft tycks helt enkelt hoppa över sorgebarnet 1809, antagligen för att det annars krockar med den kommande 1903.

Enligt Adduplex var det endast 26 procent av alla undersökta Windows 10-installationer som körde 1809-versionen per den 26 mars. Uppgången mellan februari och mars var endast fem procentenheter, vilket är hälften så mycket som uppgången mellan januari och februari. Det normala är att antalet borde öka när det finns en ny uppdatering att tillgå, men frågan är om 1809 finns att tillgå.

Vän av ordning kanske tänker att huruvida operativsystem uppdateras är upp till användarna, men det är inte hela sanningen. På konsumentsidan, alltså Windows 10 Home och Pro, är det Microsoft som sätter tempot för när datorerna kan automatiskt hämta och installera uppdateringar, och om Microsoft inte vrider upp tempot är det inte så många som kan uppdatera.

Eftersom Microsoft heller inte flaggat 1809 som ”business ready” förrän efter att Adduplex gjorde sin datainsamling kan man utgå från att de allra flesta som installerat uppdateringen är hemanvändare och små företag som kör Home- och Pro-versionerna, för vilka det alltså är Microsoft som sätter tajmingen.

På grund av förseningen av 1809 och eftersom Microsoft tvingar användare av Home-versionen att uppdatera sina datorer när uppdateringarna kommer hade två val när 1809 väl släpptes: antingen låta/tvinga Home-användarna uppdatera även om bara för en kort tid innan nästa version (1903) kommer, eller helt enkelt hoppa över 1809. Adduplex data pekar på det senare alternativet, och att inbromsningen skedde i mars.

Microsoft häver tvånget för uppdateringar

Microsofts agerande visar dock på att de gjort mer än så för att mosa 1809. Först drog de alltså ned på tempot i uppdateringarna av versionerna för hemanvändare, vilket har medfört att de flesta hemanvändare (66 procent enligt Adduplex) nu kör den ett år gamla 1803. Och Microsoft hade kunnat nöjt sig med att stoppa 1809 genom att helt enkelt inte släppa på den för hemanvändare (på företag är det ju it-avdelningen som avgör när klienterna ska uppdateras, och därmed kan systemadministratörerna själva välja att stoppa 1809).

Men Microsoft valde även att överge sin princip att styra över hemanvändarnas uppdateringar och istället ge dem möjligheten att uppdatera Windows 10 Home/Pro manuellt.

Det tillkännagivandet, som kom förra veckan, gav användarna en ny valmöjlighet i Windows Update, nämligen ”Hämta och installera nu”. Valmöjligheten låter användarna själva avgöra när de ska hämta och installera funktionsuppdateringarna, och Microsoft säger att de endast kommer ingripa, det vill säga tvinga en automatisk uppdatering, när användarens version av Windows 10 närmar sig slutet på supportperioden.

”Hämta och installera nu”-funktionen kommer att inkluderas i 1903, men kommer också, enligt Microsoft att följa med 1803- och 1809-versionerna i slutet av maj. Med andra ord kommer användarna själva att kunna avgöra när de vill hämta och installera sina framtida uppdateringar, och alltså välja vilken version av Windows 10 de använder, istället för att låta sig styras av Microsoft, så länge de håller sig inom support-fönstret.

Den som då använder 1803 i, säg, juli, kommer alltså helt och hållet kunna hoppa över 1809 och gå direkt på 1903. Eftersom supporten för 1803 räcker till i november har man flera månader på sig att behålla 1803, och ignorera 1809, och gå direkt till 1903.

Läs också:
Först nu är Windows-uppdateringen från i höstas klar att rullas ut
Snart uppdateras Windows 10 – här är åtta nyheter för företagen


TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.