Nu slåss molnjättarna Amazon Web Services och Google om de företagskunder som är i behov av att lagra stora mängder arkiverade data som sällan används – det kan handla om data som man eventuellt vill använda sig av i samband med maskininlärning i ett senare skede.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Techcrunch rapporterar att Google nu lanserar ytterligare en lagringstjänst av denna typ i samband med Cloud Next-konferensen i San Francisco. Sedan tidigare erbjuder man tjänsterna Nearline och Coldline, men den nya lagringstjänsten ska bli ännu billigare än dessa: månadskostnaden för att lagra en terabyte ligger på 1,23 dollar.

Till skillnad från Amazon Web Services motsvarande lagringstjänst S3 Glacier, ska Googles nya lagringstjänst erbjuda omedelbar tillgång till lagrade data, utan någon som helst märkbar fördröjning. Google själva menar att tjänsten är ett intressant alternativ för de företag som tidigare bandlagrat data lokalt.

Läs också: 25 procent av alla företagsdata ligger i molnet