Det är forskare vid universitetet i Tel Aviv som lyckats skriva ut det första 3d-hjärtat som använder sig av celler och biologiskt material från en patient, rapporterar Jerusalem Post. Det medicinska genombrottet har publicerats i Advanced Science.

3d-hjärtat är komplett med celler, blodkärl, ventriklar och kammare. Vid tidigare försök har man bara lyckats skriva ut vävnad utan blodkärl.

– Hjärtat är gjort av mänskliga celler och patientspecifika biologiska material. I vår process har dessa material fungerat som bio-bläck, ämnen gjorda av socker och protein som kan användas för att 3d-printa komplexa vävnadsmodeller, säger professor Tal Dvir som lett forskningen.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Det hjärta som skrivits ut är bara stort som ett kaninhjärta men forskarna räknar med att med samma teknik kunna skriva ut hjärtan i mänsklig storlek så småningom.

Enligt forskarna är nästa steg att lära hjärtan att uppföra sig som mänskliga hjärtan. Först ska de transplanteras in i djur och sedan också i människor. Förhoppningen är att det ska finnas organskrivare på världens mest framstående sjukhus om tio år och att man använder dem rutinmässigt enligt Tal Dvir.

Läs också: 
Nu börjar SJ använda 3d-printning – förhoppningsvis ska det öka punktligheten
Har du en 3d-skrivare? Se upp för farliga partiklar