Microsofts kommande version av webbläsaren Edge, den som bygger på Googles renderingsmotor Chromium, kommer att varna användaren om denne surfar i administratörsläge, vilket är mindre bra både ur prestanda- och säkerhetsperspektiv. Edge kommer att visa en varningsruta som uppmanar användaren att starta om webbläsaren i vanligt användarläge, skriver Bleeping Computer.

Varningen är bara en varning och tvingar inte användaren att starta om webbläsaren. Det är möjligt att det kommer räcka med att starta om den aktuella fliken, det är i skrivande stund osäkert. Det borde räcka att starta om fliken eftersom flikarna körs som separata processer, och det är processen som är knuten till ett visst användarläge eller privilegium.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Grundproblemet är att processer ärver privilegier, så när en process som körs i administratörsläge startar en annan process kommer även den nya processen att köras i administratörsläge. Om då webbläsaren laddar ned och/eller exekverar skadlig kod kan var och en räkna ut att det inte är bra.

Vän av ordning undrar förstås varför en användare nödvändigtvis ska köra en webbläsare i administratörsläge till att börja med? Men även detta bottnar i arv mellan processer. Om användaren kör en annan applikation i administratörsläge, för att det är nödvändigt för just den uppgiften, och till exempel klickar på en länk eller kopierar och klistrar in en url till webbläsaren, kommer webbläsaren att öppna länken i administratörsläge eftersom den kommer från en process i administratörsläge.

Det användaren alltså bör göra är kopiera länken, starta Edge eller en ny flik som en ny process (som då körs i vanligt användarläge) och klippa in länken i den nya fliken eller fönstret.

Detta är för övrigt ännu ett exempel på hur Microsoft förändrar Chromium och lägger till egna funktioner som inte finns i originalet.

Läs också:
Vill du testa Microsofts nya webbläsare med Chromium? Nu har du chansen
Microsoft inför ”petskydd” i kommande Windows