Microsofts nya smarta skärm för samarbeten och konferensrum, Surface Hub 2, presenterades redan förra året, men nu har företaget presenterat fler detaljer kring den version som kommer ut på marknaden i USA i juni, och inte långt därefter på andra marknader som Sverige. Priset i Sverige är inte spikat men i USA kommer Surface Hub2S att gå loss på inte mindre än 8999 dollar, det vill säga cirka 84 000 kronor.

Den nyligen presenterade Surface Hub 2S (det kommer även en Surface Hub 2X senare) är en 1,7 millimeter tunn skärm på 50 tum i förhållandet 3:2 och en upplösning i 4K, alltså 3840 gånger 2560 pixlar med 10 bitar per pixel. Skärmen är i sig en pc och innehåller en åttonde generationens Core i5-processor, åtta gigabyta arbetsminne och en ssd på 128 gigabyte. Det kan tyckas klent, men Surface Hub är designad för att inte spara några data lokalt, och då 128 gigabyte räcka långt, skriver Ars Technica.

Surface Hub S2:s främsta användningsområden kommer att vara som intelligent whiteboard och som konferensskärm för samarbeten. Till det har den begåvats med åtta mikrofoner, framåtriktade kameror och en löstagbar kamera i 4K-upplösning. Operativsystemet är en specialversion av Windows 10, och i form av mjukvara finns Teams, Skype och OneNote i ett integrerat paket. Denna version av Windows 10 kan inte köra godtyckliga applikationer för Windows 10, endast så kallade Universal Windows Platform-applikationer.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Det beror på att inga data som används under en session med skärmen sparas lokalt på skärmen. När en användare är färdig med skärmen kommer alla data att sparas på nätverket, och den nästa användaren kommer börja med en helt rensad och ren session.

När Surface Hub 2 presenterades förra året visade Microsoft hur skärmen sömlöst kunde roteras mellan liggande och stående läge. Utöver det kunde flera skärmar kombineras i en stack med upp till fem skärmar. Om fem skärmar monterades i stående läge i bredd, kunde man få en enorm skärmvägg. Men Surface Hub 2S låter sig inte roteras med mindre än en del krångel. Den monteras på en vägg med hjälp av en väggplatta. Och stackningsfunktionen kommer i den senare versionen 2X.

I väggplattan sitter själva datorn som en utbytbar modul. Modulen är utformad så att den spärrar mot rotation med hjälp av en liten spärr. Vill man rotera skärmen måste man ta ur datormodulen, rotera skärmen och sedan stoppa tillbaka modulen igen. Det hela beror på att den version av Windows 10 som kan hantera den sömlösa rotationen och stackningen inte kommer att bli klar i år. Den kommer med nästa modell, alltså Surface Hub 2X. Senare kommer även den modell på 80 tum som också presenterades vid samma presentation förra året.

Idén med två modeller bygger på att en skärm har längre livstid än själva datormodulen. Skärmar förväntas ha en livslängd på tio år, medan en fem år gammal dator ofta kan kännas just gammal. Därav den integrerade datormodulen på skärmens baksida. Den kommande modellen 2X är alltså en ny datormodul som kommer kunna pluggas in i samma skärm som kom med 2S-modulen. Microsoft kommer även att lansera en tredje modell som endast innehåller skärmen, alltså utan datormodul och utan till exempel inbyggd wifi.

Läs också:
Nostalgitripp: Nu kan du köra klassiska Filhanteraren på Windows 10
Microsofts nya Edge varnar om den körs i administratörsläge