Det är brittiska säkerhetsmyndigheten National Cyber Security Centre som listat de vanligaste lösenord som förekommer i dataintrång.

Myndigheten har gjort en analys av de 100 000 lösenord som är vanligast förekommande i läckor, som har delats eller sålts av hackare på dark web. Det här uppmärksammar nyhetssajten ZDNet.

Man kan konstatera att många, många internetanvändare fortfarande väljer lösenord utifrån namn, sportklubbar eller helt enkelt bara tar de bokstäver som är närmast varandra på tangentbordet.

Det i särklass vanligaste lösenordet som dyker upp i dataintrång är ”123456”, som använts på 23,2 miljoner konton. 7,7 miljoner konton la till ett par siffror och använde ”123456789”.

Det klassiska ”qwerty” förekommer 3,8 miljoner gånger, ”password” 3,6 miljoner gånger och ”111111” 3,1 miljoner gånger.

Många av de 50 mest använda lösenorden – där de flesta används av över en halv miljon människor – baseras på enkla principer som till exempel samma siffra som repeteras sex eller sju gånger. På den här mindre smickrande topp 20-listan återfinns också lösenord som ”iloveyou”, ”monkey” och ”dragon”, skriver ZDNet.

Hundratusentals använder också namn som ”Daniel”, ”Jessica” och ”Michael”. Det ligger nära till hands att detta är användarnas egna namn, vilket innebär att om en hackare bara får tag på en e-postadress så kan det vara en smal sak att ta kontroll på kontot i fråga. Även fotbollsklubbar, särskilt populärt är Liverpool, är vanligt förekommande.

Ett stort problem med dessa simpla lösenord är att det är mycket sannolikt att användare nyttjar dem för flera olika konton. Det innebär att om e-postadressen och lösenord exponeras efter ett intrång så kan de användas för att få tillgång också till andra tjänster, som sociala medier eller e-handelskonton.

– Att återanvända lösenord är en stor risk som man enkelt kan undvika. Ingen bör skydda känsliga data med någonting som andra kan gissa sig till, som deras namn, lokala fotbollslag eller favoritband, säger Dr Ian Levy NCSC tekniske chef i en kommentar till ZDNet.

– Att använda svårgissade lösenord är ett starkt första steg och vi rekommenderar att använda tre ovanliga men minnesvärda namn. Var kreativ och välj ord som är minnesvärda för dig, så kan människor inte gissa sig till ditt lösenord.

Här är de 5 vanligaste lösenorden som exponerats i dataintrång, enligt rapporten.

1. 123456 (23,2 miljoner)
2. 123456789 (7,7 miljoner)
3. qwerty (3,8 miljoner)
4. password (3,6 miljoner)
5. 111111 (3,1 miljoner)

Läs mer: 
Facebook lagrade miljontals Instagram-lösenord okrypterat
Svart marknad för cyberkriminella i öppna grupper på Facebook


TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.