Den 17 april introducerade den franska regeringen en Android-app vars syfte är att ersätta chattappar som Whatsapp och Telegram. Tanken är att personalen i Élysée-palatset ska använda denna app, kallad Tchap, eftersom alla data sparas inom Frankrikes gränser, vilket inte kan sägas om Whatsapp eller Telegram.

Tchap bygger på chat-appen Riot.im från öppen källkods-projektet Matrix (baserat i Storbritannien). Tchap ska kunna användas av regeringens personal både för grupp-chattar och privata konversationer, och kriteriet för att få tillgång till "rummen” är att användaren i fråga har en e-postadress inom förvaltningen, skriver Ars Technica.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Tchap är i och för sig inte tänkt som ett hemligt kommunikationsmedel, det är en normal Android-app och kommunicerar över det öppna internet, men DINSIC, en myndighet för informationssystem inom och mellan de franska ministerierna, och som driver den nya appen, förtydligar att appen är tänkt för intern kommunikation, rörande personalens professionella bestyr, och att kommunikationen ska stanna inom Frankrikes gränser.

DINSIC körde alltså igång ett beta-test den 17 april, och det tog sedan den franske it-säkerhetsforskaren Baptiste Robert två dagar att hacka appen genom att skaffa sig ett konto trots att han inte har ett e-postkonto inom Élysée-palatsets förvaltning. Baptiste Robert rapporterade missen till DINSIC som reagerade snabbt genom att stoppa tilldelningen av nya konton och tog därefter inom några timmar fram en patch.

Läs också:
Därför ska du använda Signal för att kryptera dina meddelanden
Rapport: EU:s diplomat-nätverk hackat av kinesiska militären