Microsoft kommer att blockera uppdateringar till Windows 10 1903 om det sitter en extern lagringsenhet som usb-sticka eller sd-kort i datorn vid uppdateringstillfället. Detta eftersom enhetsbeteckningarna kan ändras under uppdateringen.

Om till exempel en usb-sticka hade enheten G: innan, kan den få beteckningen H: under uppdateringen, och detta kan orsaka konflikter mellan enhetsbeteckningar och problem för användaren som att vissa applikationer inte startar, skriver Bleeping Computer.

Uppdateringen kommer, enligt en support-bulletin från Microsoft att blockeras om användaren idag kör versionerna Windows 10 1803 eller 1809, och om det sitter en extern lagringsenhet i datorn. Om detta händer kommer uppdateringsprocessen att ge ett felmeddelande som säger att "Denna dator kan inte uppdateras till Windows 10”. Orsaken som anges i felmeddelandet är att hårdvaran inte är "redo för Windows 10”.

Att det är gott för sinnesfriden att koppla ur externa lagringsenheter, cd- eller dvd-skivor och skrivare vid en uppdatering av operativsystemet har länge varit känt. Om uppdateringen blockeras är alltså rekommendationen att koppla ur alla onödiga externa enheter och testa igen. Microsoft skriver att detta problem kommer att fixas i en framtida service-uppdatering. För dem som är med i Insider-nätverket kommer felet att fixas från och med build 18877.

Läs också:
Microsoft öppnar API för Windows Defender APT
Microsoft ger upp och verkar ställa in förra höstens uppdatering helt


TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.