Med den senaste versionen av webbläsaren Chrome introducerar Google några nya funktioner samtidigt som man ser till att fixa en mängd sårbarheter. Inga av sårbarheterna betecknas som kritiska. Version 74 är nu den senaste versionen för Windows, Mac, Linux, Chrome OS och Android, och finns att ladda ned för alla användare. Det innebär också att version 75 går in i beta-stadiet, och version 76 är canary-versionen, skriver Bleeping Computer.

Google introducerar några intressanta funktioner i version 74. Dels stöds nu mörkt läge för Windows och övriga operativsystem, hittills har detta endast haft stöd i Mac-versionen. Tyvärr bygger stödet på att mörkt läge är aktiverat i hela operativsystemet; det går alltså inte att ställa in detta separat för Chrome. Mörkt läge rullas ut gradvis över tid för olika användare; det är med andra ord inte säkert att det fungerar för alla när detta skrivs.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Chrome 74 introducerar även en funktion som ser till att sidor visar färre animationer och liknande rörliga objekt, vilket ofta kan irritera användare. Denna funktion kallas "motion preferences” och tillåter webbsajter att konfigurera en media-förfrågan (media query) som anpassar webbsajten efter preferenser i användarens operativsystem. Media-förfrågan heter "prefers-reduced-motion” som läser in inställningarna från operativsystemet.

Den nya versionen av Chrome introducerar även en funktion som låter webbsajter specificera vilka api:er som ska vara tillgängliga på webbsajten. En sajt kan till exempel specificera att den vill att api:et för geo-lokalisering inte ska användas på sajten eller dess iframes, genom att sätta en "feature-policy” i sidhuvudet eller som attribut i en iframe. Chrome 74 inför även nya api:er som låter användaren fråga vilka funktioner som är aktiverade på en sajt.

Hela listan av nya funktioner finns här, och listan med säkerhetsuppdateringar finns här.

Läs också:
Förre Mozilla-chefen: Google har systematiskt sabbat för Firefox i åratal
Google siktar på nya hastighetsrekord – bygger supersnabb Atlantkabel