Många användare av webbläsaren Firefox har de senaste dagarna rapporterat om att alla deras webbläsartillägg har slutat fungera. Reddit, Twitter och Mozillas egen buggrapporteringsfunktion Bugzilla svämmar över av Firefoxanvändare som undrar vad som händer, skriver Bleeping Computer.

Det som händer, eller hände, är att Mozilla glömt uppdatera ett certifikat som används för att signera tillägg till webbläsaren Firefox. Webbläsaren indikerar att tillägget ”inte kan verifieras för användning med Firefox”. Om användaren försöker att ladda ned och ominstallera tillägget skickar Firefox upp ett felmeddelande som säger att nedladdningen misslyckades.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Enligt en buggrapport på Bugzilla har ett mellanliggande certifikat löpt ut vid midnatt UTC den 4 april, och eftersom Mozilla signerar alla tillägg med detta eller liknande certifikat kommer webbläsaren att vägra acceptera tilläggen, även om de redan är installerade, och slår helt enkelt av deras funktion när datorns klocka når denna tid.

Mozilla har bekräftat problemet och arbetar på att ta fram en fix så snabbt som möjligt. De som inte har tålamod att vänta på fixen kan antingen vrida tillbaka datorns klocka, installera nattliga uppdateringar av Firefox och utnyttja dessa versioners stöd för att stänga av kravet på signerade tillägg, eller slå på debugging av tillägg och installera om tilläggen från en lokalt nedladdat xpi-fil.

Uppdatering: Mozilla har nu släppt en temporär fix som installeras automatiskt om man ger Firefox rättigheten att köra så kallade studier. Hur du gör beskrivs i en bloggpost från Mozilla.

Läs också:
Förre Mozilla-chefen: Google har systematiskt sabbat för Firefox i åratal
Mozilla följer Google – inför sajt-isolering i Firefox