Under den pågående Build-konferensen i Seattle presenterar Microsoft några av funktionerna i den kommande chromium-baserade versionen av webbläsaren Edge. De är speciellt riktade till företagsanvändare och deras systemadministratörer, och gäller endast Windows 10, skriver ZDNet.

För systemadministratörer som sitter fast i äldre affärsapplikationer kommer funktionen att kunna välja att köra webbläsaren i Explorer-läge att vara avgörande för en eventuell uppgradering. Funktionen har funnits i Edge för Windows 10 sen 2015 och gör att användaren kan köra Edge i normalläge, men administratörerna kan specificera att vissa appar och webbsidor öppnas i ett separat Explorerfönster. Det nya är att explorersidor öppnas i egna flikar i samma fönster. Denna funktion finns för övrigt även i Chrome via ett tillägg.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Microsoft tillkännagav också fler integritetshöjande funktioner i kommande Edge, bland annat möjligheten att stoppa tredje part från att spåra användaren. De nya inställningarna kommer att presentera tre lägen – obegränsat, balanserat och strikt – som ska hjälpa användaren att hitta rätt nivå. Funktionen liknar dem som redan går att få via tillägg som Ghostery och AdBlock Plus. Microsoft ser en chans att differentiera sig från Chrome, men även från uppstickare som den integritetsinriktade webbläsaren Brave, som även den bygger på Chromium.

En annan funktion Microsoft presenterade är något de kallar för Collections och som företaget ser som ett motmedel mot informationsöverflöde. Tanken är att funktionen ska hjälpa användaren att ”samla, organisera, dela och exportera innehåll mer effektivt och med en integration till Office”.

Sluligen trycker Microsoft hårt på det tidigare löftet att alla funktioner som fungerar med Chrome även ska fungera med Edge – detta speciellt riktat till utvecklare av webbsidor och tillägg som litar på funktioner i Chrome. Dessa har tidigare ventilerat viss skepsis över sanningshalten i detta. Microsoft säger att ”vi ska säkerställa att utvecklarna kommer se samma kompabilitet i Edge utan extra arbete”.

Den chromium-baserade versionen av Edge väntas släppas i sin slutgiltiga version senare i år – Microsoft har inte preciserat när själva webbläsaren eller de ovan nämnda funktionerna kommer. I dagsläget finns endast en publik förhandversion tillgänglig för nedladdning.

Läs också:
Förre Mozilla-chefen: Google har systematiskt sabbat för Firefox i åratal
Microsofts nya Edge varnar om den körs i administratörsläge