Den sedan några år ganska kärvänliga relationen mellan Linux och Windows tog ett stort steg framåt idag då Microsoft under den pågående Build-konferensen gick ut med att de kommer inkludera en Linuxkärna i Windows 10. Den första versionen kommer att komma ut till Insidernätverket i slutet av juni, som en del av det nya Windows Subsystem for Linux 2 (WSL2), skriver Engadget.
Den första versionen av Linuxkärnan kommer att bli 4.19, den senaste stabila versionen, och Microsoft kommer att hålla jämna steg med de kommande versionerna framöver. Enligt Microsoft är detta ändå inte första gången de inkluderar en linuxkärna i sina produkter - det finns redan i Azure Sphere – men det är första gången på Windows.
Den Linuxkärna som byggs in i Windows 10 kommer att ersätta den emulator som redan finns idag, vilket kommer att ge betydligt bättre prestanda, snabbare uppstart och mer effektiv minnesanvändning. Det Microsoft inkluderar är bara själva kärnan (kernel), inte det så kallade GNU userland som ofta förknippas med Linux, där exempelvis olika kommandon ingår. Vilket användargränssnitt (userland) som ska användas är istället upp till användaren som kan installera en distribution via Microsoft Store eller med så kallad sideloading.
Kärnan kommer, förstås, att ges ut under öppen källkod med instruktioner för hur användaren kan skapa en egen kärna, och Microsoft kommer att öppna för att alla ändringar de gör kan användas av andra.
Fler detaljer om Linuxkärnan på Windows 10 finns att läsa i denna bloggpost från Microsoft.
Läs också:
Nu kastar Microsoft in Github i molnkampen mot Amazon och Google
Här är de nya företagsfunktionerna i Microsofts webbläsare Edge