Microsoft fortsätter att presentera nyheter under den pågående Build-konferensen i Seattle. En av nyheterna är ett nytt terminalfönster för Windows 10, helt enkelt kallad Windows Terminal, med stöd för såväl flikar och grafikacceleration som syntaxmarkering. Nyheten följer på att Microsoft kommer att bygga in en linux-kärna i Windows 10, och steget att presentera ett nytt terminalfönster på det känns inte långt borta.

Windows Terminal är inte tänkt att ersätta vare sig Powerdhell eller ens Kommandotolken, utan är tänkt som ett funktionsrikt alternativ med stöd för alla de skal som kan installeras på Windows, skriver Bleeping Computer.

En av de mest emotsedda funktionerna är att kunna öppna flera flikar i samma terminalfönster. De olika flikarna kan köra olika skal efter användarens önskemål, vilka inkluderar både Kommandotolken och Powershell, och vilka andra associerade skal som helst från de olika linux-distributioner som användaren installerat via Windows Subsystem for Linux (WSL). Alla dessa skal kan alltså öppnas parallellt i olika flikar i samma fönster.

Windows Terminal ska också stödja gpu-accelererad textrendering med DirectWrite/DirectX, vilket inte bara innebär att terminalen renderar text mycket snabbare utan även att den kan visa emojis, symboler, syntaxmarkering och liknande grafiska attribut. Användaren kommer att kunna skräddarsy konfigurationen för varje typ av skal i form av färger, typsnitt, layout och liknande.

Den nya Windows Terminal finns för närvarande som publik förhandsversion, och Microsoft önskar att användarskaran bidrar med input för nya funktioner eller till och med rena bidrag till utvecklingen av funktioner.

Microsoft planerar att släppa Windows Terminal via Microsoft Store i juni, men den som är sugen på att kompilera och testa den, eller bidra med kod, kan besöka Windows Terminals github-sida.

Läs också:
Microsoft: I sommar får Windows 10 en inbyggd Linuxkärna
Här är de nya företagsfunktionerna i Microsofts webbläsare Edge
Elon Musk: allt du behöver veta om superentreprenören bakom Tesla och Spacex