It-jätten Google har tillkännagivit att de nu, snart tre år efter de första rapporterna om problemet, kommer att blockera den funktion som ger sajter möjlighet att manipulera besökarens historik för att göra det svårt eller omöjligt att att gå tillbaka till vissa nyss besökta sidor. Problemet är alltså dels att sajterna missbrukar denna funktionalitet, dels att Google hittills tillåtit det, skriver Bleeping Computer.

De första felanmälningarna om problemet beskriver det som att på grund av den ”snabbspolande” egenskapen att hoppa över poänglösa sidhistorik-poster, kan användaren inte vänta på en visuell bekräftelse på var de är i bakåtspolandet, vilket resulterar i att användaren väldigt lätt stegar för långt eller för kort.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Detta förstärks av att webbsajter petar in historikposter genom ”pushState” eller ser till att navigera besökaren till en annan sida utan att webbsajten får en gest från besökaren (musklick eller liknande). När besökaren så försöker gå tillbaka till en viss sida kommer vissa sidor att hoppas över i varje eller vissa steg, vilket gör det hopplöst att hitta tillbaka till en specifik sida.

Exakt hur det går till beskrivs i en buggrapport för Chrome.

Googles Chrome-team poängterar att denna typ av manipulation från webbsajternas sida redan stoppas om de upptäcks i koden innan sidan laddas, men det nya är att Chrome kommer stoppa otyget även efter att sidan laddats. Funktionen som stoppar manipulationen kallar Google för ”Google Chrome History Manipulation Intervention”.

Fixen är godkänd och redo för utrullning. Den kommer att påverka Chrome för alla plattformar (Windows, Mac OS, Linux, Chrome OS, Android och Android WebView), och den kommer endast att påverka bak/fram-knappen och inte funktionaliteten i api:et history.back/forward.

Läs också:
Här är de nya företagsfunktionerna i Microsofts webbläsare Edge
Förre Mozilla-chefen: Google har systematiskt sabbat för Firefox i åratal