Det var i tisdags som Baltimore i USA utsattes för en ransomwareattack riktad mot stadens administrativa system – nödlinjer går däremot fortfarande att använda, rapporterar Gizmodo.

Enligt uppgifter på en presskonferens rör det sig om en relativt ny variant av ett aggressivt gisslanprogram som kallas Robin Hood. Exakt hur det har kommit in i systemen är dock oklart. I samband med attacken har staden också stängt ner de flesta av sina servrar som en försiktighetsåtgärd och det är oklart när allt ska vara uppe igen.

I samband med attacken har hackarna meddelat att man kräver tre bitcoin – motsvarande runt 170 000 kronor – per drabbad avdelning eller 13 bitcoin, nästan 750 000 kronor för alltihop. Det hela ska betalas inom fyra dagar annars hotar de med att höja priset och efter tio dagar kommer de att radera alla filer.

Nedstängningen av servrar gör att det varken går att mejla eller ringa till stadens tjänstemän och det är också svårt att nå polisen på deras mejl och telefoner. För att gå runt det har vissa delar av administrationen delat ut alternativa telefonnummer.

– Vi tvingas helt enkelt gå tillbaka till det manuella, säger Baltimores borgmästare Bernard C. Jack Young.

Läs också: 
Hackare rånade kryptobörsen Binance på 7000 bitcoin
Höga chefer hackarnas nya favoritmål – antal attacker ökar radikalt