Nu ska AMD och Cray bygga en superdator som klår dagens superdatorer med hästlängder. Den heter Frontier och ska användas av det stora amerikanska energiforskningslaboratoriet Oak Ridge National Laboratory som drivs av USA:s energimyndighet, rapporterar Ars Technica.

När det gäller Frontier räcker det inte längre att tala om så kallade petaflops för att beskriva prestanda – nu handlar det om exaflops. 1,5 exaflops är vad Frontier beräknas klara. En exaflops motsvarar en triljon så kallade flyttalsberäkningar (flops) per sekund.

Som jämförelse klarar den superdator som toppar listan i dag 0,2 exaflops. Och för att matcha Frontier skulle det i dag krävas de 160 kraftfullaste superdatorerna tillsammans.

Hårdvaran i Frontier kommer bland annat att bestå av anpassade versioner av AMD:s Epycprocessorer matchade med fyra grafikkort och Crays nätsammankoppling, så kallad interconnect, Slingshot.

Enligt Verge har Frontier en bandbredd som är 24 miljoner gånger större än en normal uppkoppling i ett amerikanskt hushåll och den kan processa 100 000 hd-filmer i sekunden. Den kommer att innehålla 146 kilometer kablar och ta upp en yta på nästan 700 kvadratmeter.

Hårdvaran i Frontier kommer att kosta runt 500 miljoner dollar och ytterligare 100 miljoner dollar tillkommer i utvecklingskostnader, totalt alltså 600 miljoner dollar – nära sex miljarder kronor.

Läs också: 
Här är världens 15 vackraste datacenter
Så byggde IBM den första kommersiella kvantdatorn
Elon Musk: allt du behöver veta om superentreprenören bakom Tesla och Spacex