Den kommande uppgraderingen av HTCs modell Exodus 1s kommer att kunna lagra hela bitcoinkedjan i mobilen, dessutom till ett lågt pris, om man ska tro Phil Chen, HTCs chef för decentraliserade lösningar, som avslöjade den kommande mobilen under ett tal på konferensen Magical Crypto Conference i New York.

Att lagra hela bitcoinkedjan är detsamma som att enheten i fråga agerar som full nod i bitcoinsystemet, det vill säga den håller en full historik över alla transaktioner. Det medför att användaren har full kontroll över sina transaktioner, och kan verifiera alla transaktioner på egen hand. Å andra sidan ”kostar” det 200 gigabyte lagringsutrymme på mobilen att lagra hela kedjan, en siffra som dessutom ökar med cirka 60 gigabyte per år. Enligt Phil Chen kommer mobilen att släppas under tredje kvartalet i år och kosta mellan 250 och 300 dollar, skriver Coindesk.

Exodus 1s kommer att bygga på den nuvarande modellen Exodus 1, som även den stödjer bitcoin direkt i mobilen via Zion Vault, HTCs egen plånbok för kryptovaluta. HTC kommer även passa på att släppa ett SDK, Software Development Kit, för Zion Vault och HTC planerar att släppa källkoden fri för deras ”sociala” återhämtningssystem för privata nycklar och konton – social key recovery. Återhämtningssystemet bygger på att användaren utser tre till fem betrodda kontakter som kan hjälpa till att återskapa ett förlorat konto.

HTC har dock släppt på kravet att kunderna endast kan köpa Exodus 1/1s med kryptovaluta. Trots den tämligen tuffa restriktionen säger Phil Chen att försäljningen av Exodus 1 har gått ”som planerat”. Den kommande Exodus 1s kommer kunderna alltså kunna köpa även med traditionell så kallad fiat-valuta.

Phil Chen menar att det är fullt ”görbart” att en mobil kan lagra hela bitcoins blockkedja och jämför med de lagringsvolymer som är legio idag på många mobiler och plattor. Chen menar att de som har behovet och viljan att använda mobilen som digital plånbok och en full blockkedje-nod för bitcoin kommer att acceptera att lejonparten av lagringsutrymmet äts upp av blockkedjans data. Chen nämnde inte huruvida mobilen levereras med data förpopulerat - att ladda ned och synkronisera hela bitcoinkedjan är annars en operation som tar flera dagar, ibland veckor.

Läs också:
Hackare rånade kryptobörsen Binance på 7000 bitcoin
Snart kan du handla med bitcoin på Amazon