Den bland utvecklare populära Linuxdistributionen Arch Linux släpps nu på Microsoft Store för dem som vill installera distributionen på sin Windows 10-dator. Installationen sker då via WSL, eller Windows 10 Subsystem for Linux, som är en komponent i Windows 10 som emulerar en Linuxkärna.

Förra veckan presenterade Microsoft WSL2 som kommer att bli en äkta Linuxkärna i Windows 10, alltså ingen emulering, vilket är en stor skillnad framförallt med avseende på prestanda, men det innebär också att fler Linux-applikationer kan köras på Windows 10. I samma veva passade Microsoft på att presentera ett nytt terminalfönster, Windows Terminal, även det med stöd för Linux, parallellt med det finns stöd för PowerShell och den gamla hederliga Kommandotolken, skriver Bleeping Computer.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Inte nog med att Microsoft allt sedan starten för Windows 10 allt mer närmat sig, och skapat goda relationer, till Linux. Även flera stora distributioner har skapat paket för WSL. I dag finns flera av de stora distributionerna för WSL, bland annat Ubuntu, Suse, Debian och Kali, och nu alltså även Arch Linux.

Arch Linux är mest känt för att vara en distribution anpassad för utvecklare, kanske inte så mycket för vanliga användare. Arch Linux är skapad av Judd Vinet och är utvecklad för att vara minimalistisk och lättanvänd ur en utvecklares synvinkel. Arch Linux är till viss del inspirerat av CRUX och är optimerad för modernare x86-processorer som i686 och AMD64.

För att kunna installera och köra Arch Linux behöver du aktivera WSL via Egenskaper för Windows i Kontrollpanelen. Sedan kan du hämta och installera Arch Linux via Microsoft Store - sök på ”Arch Linux”. Arch Linux använder pacman som pakethanterare, och med hjälp av den kan du installera fler Linux-applikationer än de som följer med i installationspaketet.

Läs också:
Microsoft: I sommar får Windows 10 en inbyggd Linuxkärna
Här är nya Windows-terminalen med stöd för Linux