Utrullningen av 5g-nätet har inletts på allvar och i USA frigörs nu frekvenser för att se till att övergången till den nya standarden går så smärtfritt som möjligt.

I mars valde den amerikanska tillståndsmyndigheten FCC att auktionera ut 24 gigahertzbandet till mobiloperatörer, detta trots intensiva varningar från Nasa, NOOA (National Oceanic and Atmospheric Administration) och American Meteorological Society som påpekar att vädersatelliterna använder sig av 23,8 gigahertz.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Enligt Neil Jacobs, som är den tillförordnade chefen för NOAA, kommer träffsäkerheten för väderprognoserna att bli 30 procent sämre om operatörerna tillåts använda sig av 24-gigahertzbandet.

– Om man tittar bakåt i tiden för att se när våra prognoser var ungefär 30 procent sämre än idag var det 1980, konstaterade Neil Jacobs när han häromdagen talade i USA:s representanthus.

Om väderprognoserna blir 30 procent mindre träffsäkra än idag kan det bli stora problem under orkansäsongen, rapporterar Wired. Bland annat skulle det ta ytterligare två till tre dagar att veta exakt var en orkan ska slå till, något som gör det svårt att evakuera människor i tid.

Efter varningarna har USA nu bestämt sig för att försöka komma överens med andra nationer om vilka frekvenser som ska användas för 5g-nätet.

Läs också:
Nu ska västvärlden ta ett gemensamt grepp om säkerheten i 5g-näten
Regeringen ger PTS i uppdrag att säkra de svenska 5g-näten