Github är det webbhotell för programvaruutvecklingsprojekt baserade på öppen källkod som Microsoft förvärvade förra året för 65 miljarder kronor.

Nu lanserar de "Sponsors", ett nytt verktyg som låter användare ge ekonomiskt stöd till open source-utvecklare. Utvecklare ska kunna ha en ”Sponsor me”-knapp på sin Github-lagringsplats, och öppen källkod-projekt ska också kunna visa vad de har för finansieringsmodell, oavsett om det handlar om individuella bidrag till utvecklare, eller om man använder verktyg som Patreon. Det här skriver nyhetssajten Techcrunch.

Uppdraget, uppger Github, är att ”utöka möjligheterna att delta i och bygga med hjälp av open source”.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Det här kan vara kontroversiellt, eftersom många open source-utvecklare inte vill att ekonomiska intressen ska påverka vad människor arbetar med, skriver Techcrunch. Det här skulle kunna göra så att utvecklare dras till projekt där det är mer sannolikt att de får ekonomiskt stöd och därmed väljer bort en del komplicerade projekt som är intressanta men där utsikterna för ekonomisk backning inte är lika goda. Tidningen har ställt den här frågan till Github, utan att få svar.

Läs mer:
Nu kastar Microsoft in Github i molnkampen mot Amazon och Google
Microsoft köper Github för 65 miljarder kronor