Sedan den amerikanska säkerhetstjänsten NSA förlorade kontrollen över hackarverktyget Eternalblue för två år sedan har det använts i ett otal attacker, bland annat från Nordkorea, Ryssland och Kina. Och nu senast är det Baltimore som drabbats av det verktyg som amerikanska skattebetalare själva bekostat, rapporterar New York Times.

Eternalblue drar nytta av en defekt i Microsofts implementering av kommunikationsprotokollet SMB och användes även som ingång för virus som Petya och Wannacry.

Och enligt säkerhetsexperter som New York Times talat med har sårbarheten utnyttjats i en mängd attacker mot amerikanska städer på senare tid. Något som det inte talas så mycket om i USA eftersom NSA vägrar att diskutera det. De vill knappast ens erkänna – att de förlorat kontrollen över verktyget som lades ut på nätet av en oidentifierad grupp som kallas Shadow Brokers 2017.

Enligt Thomas Rid, cybersäkerhetsexpert på Johns Hopkinsuniversitetet i Baltimore är Shadow Brokershändelsen den mest skadliga och dyra säkerhetsläckan i hela NSA:s historia – värre än Edward Snowden-läckan.

– Regeringen har vägrat att ta ansvar eller ens svara på grundläggande frågor, säger han och tillägger att det amerikanska folket är värda att få svar.

Läs också: Är du beredd när attacken kommer? Jag vet hur det känns