Den senaste versionen av Windows 10 (1903) rullas under dessa dagar ut till allt fler användare. Microsoft skyndar långsamt för att parera eventuella problem som kan uppstå för de användare som uppdaterar sina operativsystem. Hittills har inga större problem uppdagats.

I ett uttalande från Microsoft meddelas att datorer med bluetooth-kretsar från Realtek och Qualcomm kan få problem att hitta radioenheterna om drivrutinerna är för gamla. För att undvika problemet kan användare kontrollera att de har installerat de senaste drivrutinerna från respektive leverantör. Dessa drivrutiner kan installeras via Windows Update, skriver Bleeping Computer.

De användare vars datorer har en bluetooth-krets från Qualcomm måste ha en drivrutin senare än 10.0.1.11, och för Realtek gäller version 1.5.1011.0 eller senare. Enligt Microsoft gäller problemen 1903-versionen av både Windows 10 och Windows Server. För säkerhets skull har Microsoft lagt till ett block i uppdateringen så att datorer med för gamla versioner av drivrutinerna inte kan uppdatera till Windows 10 1903.

Drivrutinerna måste uppdateras innan uppdateringen av Windows 10 eller Windows Server kan genomföras. Microsoft avråder användare från att manuellt driva igenom uppdateringen av Windows 10 innan de aktuella drivrutinerna uppdaterats.

Tidigare kända problem som kan uppstå efter en uppdatering till Windows 10 1903 är:

  • Datorer med Qualcomms wifi-kretsar kan få problem med att koppla upp mot trådlösa nätverk, eller att uppkopplingen tappas. Även här är det ett problem med äldre drivrutiner, och lösningen är en uppdatering av drivrutinerna.
  • Datorer med AMD:s processorer Ryzen eller Ryzen Threadripper stoppar uppdateringen av Windows 10 1903 om de har drivrutiner för AMD RAID äldre än 9.2.0.105 och konfigurerat SATA RAID eller NVMe RAID. Även här gäller att uppdatera drivrutinerna för AMD RAID innan uppdateringen av Windows 10.
  • Äldre versionen av säkerhetsapplikationen BattlEye stoppar installationen av Windows 10 1903. Avinstallera eller uppdatera BattlEye.

Läs också:
Grus i Windows-maskineriet? Sandlådan i Windows 10 krånglar efter uppdatering
63 procent Windows 10-användare ratade höstens uppdatering 1809