Den kommande Chromium-baserade versionen av Microsofts webbläsare Edge fungerar inte tillsammans med nya versionen av Googles videotjänst Youtube – det gäller både canary- och dev-versionerna av Edge. Google skriver i ett uttalande att de är medvetna om problemet och arbetar på att lösa det så fort som möjligt, skriver Bleeping Computer.

Det som händer när användare av Edge försöker komma in på nya Youtube är att de ombeds att installera Googles webbläsare Chrome för att tjänsten ska fungera, något som retat gallfeber på vissa partitioner av nätopinionen som hävdar att Google gör detta med flit. Google hävdar dock med bestämdhet att felet är tekniskt och att det skyndsamt gör allt de kan för att rätta till det.

En talesperson för Youtube säger att ”vi är medvetna om att användare av förhandsversionen av Chromium-baserade Edge dirigeras om till den äldre versionen av Youtube. Vi arbetar på att ta hand om problemet. Vi är fast beslutna om att stödja Youtube på Edge och ber om ursäkt för eventuella besvär problemet kan orsaka”.

TechWorld Summit 4 juni 2019, nätverka med 300 IT-proffs och få samtidigt en heltäckande överblick av den senaste tekniken.

Google har inte presenterat några detaljer om vad som kan orsaka problemet, men användare har funnit att problemet löser sig om de byter användaragent i Chromium Edge till en användaragent för Google Chrome. Lösningen gör att användarna helt kan runda meddelandet om att Edge inte stöds av Youtube och uppmaningen att byta webbläsare till Chrome. Samma meddelande säger dock att nya Youtube fungerar tillsammans med Chrome, Firefox, Opera, Safari och Edge.

En gång är ingen gång, men … För en månad sedan fick Edgeanvändare ett meddelande i ordbehandlaren i Google Docs om att Edge inte stöds av Docs, och att lösningen är att använda en webbläsare som har stöd. Liksom i fallet Youtube tycks orsaken vara att Google glömt att vitlista användaragent-strängen för Edge eller att Microsoft bytt strängen och därmed oavsiktligt svartlistat deras nya webbläsare.

Även Google Meet – en meddelandetjänst för företag – har plötsligt slutat fungera med Edge, vilket verkar bekräfta att Google använder en vitlista baserad på användaragent-strängar för att tillåta webbläsare att komma åt deras tjänster. Fallet med nya versionen av Youtube verkar dock vara ett misstag.

Läs också:
Här är de nya företagsfunktionerna i Microsofts webbläsare Edge
Förre Mozilla-chefen: Google har systematiskt sabbat för Firefox i åratal