Som grundare av framgångssagor som collaboration-verktyget Trello, utvecklarcommunityn Stack Overflow och den mycket populära bloggen Joel on Software har Joel Spolsky skapat sig ett namn som en utvecklarguru i världen.

Stack Overflow, en webbplats för utvecklare att ställa frågor och få svar, har passerat 10 miljoner registrerade användare.

Techworld träffar Joel Spolsky under ett Sverigebesök i samband med konferensen Techworld Summit i Stockholm – och när vi frågar honom om Stack Overflows nästa steg känns resonemanget igen från den svenska it-branschen. Det handlar om det universella problemet att nå fram till nya underrepresenterade grupper, kvinnor och minoriteter, och få dem att stanna kvar i den här gemenskaperna. Verktygen för detta är däremot andra. Spolsky berättar att han arbetar mycket med vad han kallar “aktivt välkomnande”.

– Den demografiska fördelningen är nästan genant och det blir värre. Det är viktigt att vända det här. På samma sätt som att det är viktigt att olika delar av befolkningen är representerad i juridiken är det viktigt att få fram fler kvinnor och minoriteter i mjukvaruutvecklingen. Koden som kör framtidens skript behöver representeras av hela världen.

Varför är kvinnor så underrepresenterade på Stack Overflow i det här fallet?

– Jag tror inte att det är så att kvinnor och män får olika svar på de frågor de ställer på webbplatsen. Men när det gäller nykomlingar överhuvudtaget så måste man arbeta mycket mer med aktivt välkomnande.

– Om jag är på en fest där alla pratar svenska så är det ju inte för att vara taskig mot mig som inte kan svenska, men jag kan ändå inte riktigt delta. Men på en fest kommer ofta någon fram till mig och pratar engelska vilket får mig att känna mig deltagande. På samma sätt måste vi arbeta.

Kan du nämna några konkreta saker ni gör?

– Vi tittar på olika sätt att identifiera nya användare, och nu har vi till exempel en liten ikon som en handviftning som säger att ”hej, jag är ny här”. Det är ett sätt att få etablerade personer att behandla dem som en nykomling.

– Men vi försöker också utbilda människor i hur de ställer frågor. Erfarna personer vet hur man formulerar sig för att få svar. I framtiden hoppas vi kunna ha en nybörjarzon där nya programmerare kan ställa frågor och erfarna personer.

joel spolsky
Foto: Martin FältströmJoel Spolsky besökte Stockholm i samband med Techworld Summit som arrangeras av IDG.

Och klart är att det behövs fler systemvetare. Det är bara att kika på valfri prognos för arbetsmarknadsstatistik. Joel Spolsky tror också att utvecklare får makt på företagen som en följd av molnutvecklingen.

– Det som sker nu är att utvecklare tar inköpsbesluten. De skriver nämligen kod som kräver en AWS-tjänst eller en Microsoft-tjänst eller något annat, Stripe för betalningar till exempel. Därför får de också en viktigare roll när det gäller att köpa de här tjänsterna.

Joel Spolsky startade Stack Overflow 2008 och har drivit företaget sedan dess, men nu har han meddelat att han avgår. Dock stannar han kvar som styrelseordförande. Skälet säger han är att företaget måste ta nästa steg, vilket förmodligen innebär en börsnotering.

– Företaget har varit väldigt framgångsrikt, jag har varit vd i nio år. Det som förmodligen händer nu och är förmodligen att vi går in på börsen, och då behövs en annan typ av vd, jag är mer grundare och har inte den typen av erfarenhet.

Vad ska du göra i stället?

– Jag ska ägna mer tid åt familjen. Jag har byggt tre företag nu och jag har en position nu när jag inte behöver starta ett företag, jag behöver inte göra vinst mer, utan man kan göra något som är användbart och till hjälp i världen.

Ytterligare en framgångssaga som Spolsky skapat är collaborationverktyget Trello som såldes till Atlassian för lite drygt två år sedan för 425 miljoner dollar. Det spottas nästan ut collaborationverktyg på marknaden – varför lyckades Trello?

– Om jag ska peka på en sak så är det att det inte finns ett framtvingat sätt att använda Trello på. Alla förstår det, men vi har ingen åsikt om hur man använder det. Det är ett enkelt verktyg som bara är listor på listor och som du kan anpassa efter din verksamhet. Andra verktyg är stela och det fanns väldigt specifika sätt att arbeta med dem.

– Dessutom är det visuellt och enkelt. Om du går in i ett konferensrum och ser alla post-it-lappar så ser du att det är naturligt sätt för människor att arbeta i projekt.

Ännu en förklaring som Spolsky nämner är att Trello är byggt för sammanfattningar, inte för att man ska skapa tusentals kort med massa olika detaljer.

– Därför har det blivit väldigt användbart för människor som snabbt vill skaffa sig en överblick av olika saker. ”Det här är de fem saker vi ska göra i dag”.

Nyckeln för Stack Overflows framgång är en annan. Nämligen att de fokuserade på, inte själva kommunikationen mellan personen som ställer frågan och den som svarar, utan på de tusentals som läser frågan vid senare tillfälle.

– Det vi sa att vi skulle göra är att optimera för tusen personer och inte för en. Därför byggde vi ett system där sidan som efterlämnas efter att konversationen är slut är den viktigaste delen, med till exempel poängsatta svar.

Vilken är då den vanligaste frågan som dyker upp?

– Hur går jag ut från Vim-editorn? Jag tror vi har hjälpt personer att ta sig ur Vim-editorn 2,5 miljoner gånger, säger han och skrattar. Den genomsnittliga frågan hjälper människor runt tusen gånger och det är frågor som skrivs av utvecklare världen över.

Läs också: Multimolnintegratör och VR-utvecklare – här är sju heta kompetenser