Den välkände entreprenören Elon Musk ligger bakom Starlink, ett projekt som är tänkt att förse stora delar av världen med billig internetuppkoppling via 12 000 satelliter i omloppsbana runt jorden.

I maj skickade Spacex upp de första 60 satelliterna i projektet, något som lett till kraftiga protester från astronomer runt om i världen. Spåren efter satelliterna gör det nämligen betydligt svårare att göra observationer från jordbaserade teleskop, något som tydliggörs av ett fotografi som publicerats av Lowell Observatory i Arizona (se ovan).

Häromdagen publicerade International Astronomical Union (IAU) ett uttalande där man varnar för att projekt som Starlink kan försvåra utforskningen av universum betydligt.

Via Twitter avfärdar Elon Musk farhågorna genom att hävda att det redan finns 4 900 satelliter i omloppsbana som ”uppmärksammas noll procent av tiden”. Dessutom anser han att det ändå är dags att placera teleskopen i omloppsbana för att slippa atmosfäriska störningar.

Enligt Cnet har Starlink godkänts av US National Science Foundation (NSF), något som innebär att projektet lär fortsätta.

Läs också: Allt du behöver veta om superentreprenören bakom Tesla och Spacex