Nu är det äntligen dags för Raspberry Pi 4 Model B, den senaste modellen av den populära minidatorn som kan användas som budgetdator, mediaspelare eller spelkonsol.

Jämfört med föregångaren Raspberry Pi 3 Model B+ erbjuds högre prestanda, detta tack vare det nya systemchippet Broadcom BCM2711 som innehåller en fyrkärnig Arm Cortex A72-processor på 1,5 gigahertz. Dessutom har den maximala mängden arbetsminne ökat från en till fyra gigabyte, något som innebär att det går att köra fler applikationer samtidigt.

Liksom tidigare erbjuds fyra stycken usb-portar, men numera är hälften av typen usb 3.0. När det gäller strömförsörjningen har micro-usb bytts ut mot usb-c, rapporterar Ars Technica.

En annan sak värd att nämna är att hdmi-kontakten har bytts ut mot två stycken micro-hdmi. Det innebär att du kan koppla in dubbla 4k-skärmar om så önskas. I övrigt erbjuds stöd för gigabit-ethernet, wifi (802.11b/g/n/ac) och bluetooth 5.0.

Raspberry Pi 4 Model B kostar 429 kronor om du nöjer dig med 1 gigabyte minne, medan varianterna på 2 och 4 gigabyte kostar 549 respektive 679 kronor.

Läs också:
Pytte-rekord för bluetooth-sändare – drar mindre än en milliwatt
Raspberry Pi: Här är 11 coola projekt för din minidator