Du är intresserad av att köpa en robotgräsklippare och kollar runt på olika sajter och jämför priser. Som ett brev på posten blir många andra sajter du besöker nedlusade med annonser för robotgräsklippare. Det är snudd på läskigt, men beror förstås på att sajterna sparar kakor på din dator.

Mozilla har nu öppnat en tjänst som heter Track This som demonstrerar hur detta går till. På sajten kan användaren välja mellan fyra personas – Hypebeast, Filthy Rich, Doomsday och Influencer – som representerar olika fiktiva nätanvändare med tillhörande intressen och livsstil, skriver Bleeping Computer.

När du valt en persona öppnar Track This ett hundratal sajter som alla reflekterar den persona du valt, så att annonsnätverken ”lär sig” din profil. Resultatet låter inte vänta på sig, och när användaren sedan besöker sina vanliga sajter kommer dessa innehålla annonser som är välriktade mot den valda personan.

Mozilla gör givetvis detta för att marknadsföra webbläsaren Firefox funktion som stoppar spårningar av detta slag, men Track This illustrerar på ett väldigt enkelt sätt hur de allra flesta sajter du besöker sätter sina spår, och hur detta utnyttjas av annpnsörer.

Läs också:
Sätter Google käppar i hjulet för Microsofts nya webbläsare?
Google fixar äntligen irriterande bakåtknapp i Chrome