Besöker du Kina finns det en risk att du inte enbart får din mobiltelefon undersökt utan även att du får oönskad mjukvara installerad i smyg, rapporterar The Verge.

Turister som vill besöka provinsen Xinjiang i den västra delen av landet ombeds att lämna över sina mobiltelefoner till tullpersonalen som sedan undersöker innehållet med hjälp av en speciell apparat.

Om mobiltelefonen kör operativsystemet Android installeras dessutom en speciell app med namnet BXAQ eller Fēng cǎi. Denna samlar in kontakter, textmeddelanden, samtalshistorik, kalenderinformation, vilka appar som finns installerade och vilka användarnamn som används. Sedan laddas all data upp till en server, detta i syfte att undersöka om det finns innehåll med kopplingar till Islamiska staten eller uiguriska separatister.

Tanken är att spion-appen ska avinstalleras så fort som datainsamlingen har avslutats, men vid ett antal tillfällen har den funnits kvar. Därmed har säkerhetsforskare kunnat ta reda på vad de kinesiska myndigheterna ägnar sig åt.

Den kinesiska behandlingen av uigurer har fått stor uppmärksamhet på sistone, inte minst efter avslöjandet att uppemot en miljon personer har placerats i läger utan rättegång. Det har även avslöjats att Kina använt sig av ansiktsigenkänning för att hålla koll på den muslimska minoriteten i landet.

I skrivande stund har Kina inte kommenterat avslöjandet om att man installerar spion-appar på turisters mobiltelfoner.

Läs också:
Spioner hackar mobiloperatörer – pågått i sju år
Kina beskylls för ddos-attacker mot Telegram i Hongkong