Förra sommaren fick Google böter på 4,3 miljarder euro (motsvarande 46 miljarder svenska kronor) av EU-kommissionen, detta då företaget brutit mot de europeiska konkurrenslagarna.

Som en följd av domslutet måste användare få möjlighet att välja alternativa sökmotorer när de köpt en apparat med operativsystemet Android. Nu står det klart hur det hela ska gå till.

Från och med början av 2020 kommer användarna att få upp en lista på ett antal sökmotorer som de kan välja mellan. Vilka sökmotorer som ska finnas på listan varierar från land till land, detta då Google tänker auktionera ut platserna till högstbjudande.

Budgivningen är hemlig, men de tre aktörerna som bjuder mest kommer att finnas på listan tillsammans med Googles egen sökmotor. Det kommer även finnas ett hemligt minimumbelopp för att trissa upp budgivningen. Om buden är lägre än minimumbeloppet kommer Google att lotta ut platserna.

Sömotorer
Så här kommer listan med sökmotorer att se ut.

Buden måste ha kommit in senast den 13 september och den 31 oktober låter Google meddela vilka som har vunnit auktionerna.

Mer information om hur auktionen går till finns på Android.com.

Läs mer:
Här är den nionde Google-tjänsten som passerar miljardvallen
Google rensar ut appar som används för att spionera på folk